Vad vårvärmen gör med ekonomin

Vi kan inte undgå att det är inte ens mitten av mars och hela Sverige njuter av vårvärmen redan nu (länk till SMHI). Av mina 34 år i livet kan jag inte ens minnas senast det hände.

Vad gör då egentligen olika årstider med ekonomin i Sverige? Framförallt, vad gör våren med den svenska ekonomin? Det ska vi ta reda på idag.

Vi kan börja med att konstatera att Sverige är ett land med starka årstider. Ingen årstid är sig lik och alla har en varsin stark egenskap. Hösten har regnet, vintern har kylan, våren blomstrar och sommaren har värme. Detta betyder också att vi har rätt så olika levnadsbehov fyra gånger per år. Ett enkelt och konkret sätt att se det på är hur vi klär oss där vi egentligen skulle kunna ha eller behöva fyra olika uppsättningar av kläder för att anpassa oss helt efter de fyra olika årstiderna.

Sverige
Fjällen är en stor del av Sverige
Det är så vi kan se det hos oss personer men när jag pratar om ekonomin i Sverige tänker jag på det stora hela. T.ex. el, BNP, olja med mera. Det är dessa diskussionsämnen som står för majoriteten inom ekonomivärlden. Det är inte heller konstigt att det är så för det är så pass stora ämnen som påverkar så många kunder och arbetstagare. Tänk bland annat hur det skulle se ut om vintrarna i Sverige skulle framöver helt vara utan minusgrader – skulle då elbolagen behöva minska ned på sin personalstyrka och personer förlora sina arbeten? Det är inget långskott. Elbolagen är till viss del beroende av en riktig vinter i Sverige. Precis som butiken Stadium tjänar en hel del av sina omsättning på vinterjackor krävs det också ett väder för vinterjackor för att vi skall köpa dessa.

Vi kan också ta en titt på en stor del av Sveriges turistverksamhet som faktiskt geografiskt sätt sker i den del av landet där vi har som mest kyla och snö. Det är därför inte speciellt förvånande att hyra en stuga i fjällen är så pass dyrt då uthyraren måste tjäna in en helårs uthyrning på en kort säsong. Jag minns sist jag var uppe och åkte skidor och skulle köpa en pizzaslice, mindre en en Billys panpizza. Den kostade mig 100 kr plus dricka. Japp, hur vi än gör måste ekonomin gå runt för både dig som person och företagen i Sverige.

Vår andra webbsida:

7375260535627604_7201_custom_itemVårens betydelse för din ekonomi
Vad har då våren för effekt? Våren bjuder på en massa härligt. Förutom själva vädret i sig och hur bra det känns att gå från kyla till värme så jublar även en del olika företag i Sverige. Vi har bland annat majoriteten av resturangbranschen i den skaran. Du kanske direkt tänker på en trevlig uteservering? Ja, det är delvis det jag också tänker på. Men det är så mycket mer än så. Tänk på alla som gifter sig under våren och sommaren och hur mycket resturangfirmorna med catering får börja planera och arbeta stenhårt. Tänk på alla musiker som får börja uppträda utomhus inför storpublik. Tänk på alla klädaffärer som längtar efter alla vårtokiga kunder. Tänk på alla kiosker som vill börja sälja glass. Ja, du förstår poängen. Listan tar inte direkt slut där.

Våren är också den årstid vi planerar som mest. Det kan handla om semesterplaner (som vi skrev om förut), köpa fritidsboende, ordna med båten, premiärköra motorcykeln. Mycket ska hinnas med och det är viktigt att vi prioriterar för glöm inte att våren ska njutas av – inte stressas förbi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *