Vanliga frågor om lån

FRÅGA: Vad får jag göra med pengarna jag lånar?
SVAR: I ett privatlån så lånar du inte pengarna för en specifik sak, t.ex. som när du gör när du tar ett billån. Därför kan du i ett privatlån göra vad du vill med pengarna.

FRÅGA: Hur mycket får jag låna?
SVAR: Hur mycket du får låna är olika från bank till bank. Vissa banker fokuserar på mindre belopp medan andra banker på större belopp (Bank Norwegian lånar ut upp till hela 400 000 kr i privatlån.).

FRÅGA: Hur snabbt får jag pengarna?
SVAR: Från att du gör din ansökan tills att du får pengarna bör du räkna med några arbetsdagar. Jag ska förklara hur tidsprocessen ser ut, först gör du din ansökan via internet. Denna får du svar på direkt där det står om du är beviljat lånet eller inte. Efter att din ansökan är godkänd så kommer banken skicka ut ett skuldbrev till dig via brev som du måste returnera med underskrift. Nu för tiden finns det flera banker som låter dig skriva på skuldbrev via internet med BankID så att den processen går snabbare (du slipper vänta på brev och skicka tillbaka det.). När banken fått tillbaka din underskrift (antagligen via brev eller BankID om banken erbjuder det.) så får du pengarna oftast inom 1-3 bankdagar.

FRÅGA: Hur får jag pengarna?
SVAR: Pengarna betalas ut till ditt vanliga bankkonto. Vad du har för kontonummer kommer banken fråga dig om i ansökningsprocessen.

FRÅGA: Vad betyder ”Individuellt” vid inkomst i listan?
SVAR: När det står individuellt vid inkomstkolumnen i vår lista över alla lån så betyder det att banken gör en individuell bedömning vid varje ansökan. De har alltså ingen exakt inkomstbelopp det går efter utan tittar istället på flera faktorer när de gör sin kreditupplysning. Notera att alla banker vill att du har en fast inkomst, det som är olika är alltså vad de godkänner som minimum inkomst. Individuellt kan också betyda att det gör en bedömning beroende på hur mycket du vill låna. Dvs. om du har mindre inkomst är det enklare att få igenom ett mindre lån än ett större lån. Att göra en ansökan är alltid gratis så du blir inte debiterad även om du eventuellt skulle bli nekad ett lån.

FRÅGA: Vad betyder ”snabb utbetalning” i listan?
SVAR: Denna kommentar markera de banker som erbjuder dig att identifiera och skriva under skuldbrevet via internet med hjälp av BankID eller e-legitimation. Du sparar mycket tid på detta då banken slipper skicka ut ett brev till dig och du slipper skicka tillbaka det, så hela den postgången besparas.

FRÅGA: Vad är ränta?
SVAR: Ränta är vad du betalar för att låna pengar. Om det står effektiv ränta så har banken räknat in administrativa avgifter så som uppläggningsavgift också. Om du lånar 10 000 kr med en ränta på 5% som du ska betala tillbaka på ett år så blir det 500 kr i ränta, dvs. totalt ska du betala tillbaka 10 500 kr efter ett år i detta exempel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *